Refractia

Refractia luminii
-raportul dintre sinusul unghiului de incidenta si sinusul unghiului de refractie, pentru doua medii date, are o valoare constanta:
sin(i)/sin(r) = n
si poarta numele de indice de refractie al mediului al doilea fata de primul;
- indicele de refractie al unui mediu transparent fata de vid se numeste indice de refractie absolut;
- indicele de refractie al unui mediu n2 fara de un mediu n1 poarta numele de indice de refractie relativ si este egal cu raportul dintre indicii absolulti (n2/n1);
- indicele de refractie este dependent de lungimea de unda (pentru radiatia vizibila: culoarea) a luminii incidente.

Refractia luminii reprezinta fenomenul de schimbare a directiei de propagare a radiatiei luminoase incidente la trecerea dintr-un mediu omogen in alt mediu.
Indicele de refractie absolut este indicele care se va propaga paralel cu al doilea mediu.

In consecinta, corpurile asupra carora cade lumina determina: reflexia, refractia si absorbtia radiatiei, fenomene ce au loc simultan.
Reflexia poate fi dirijata (ca in cazul oglinzilor, utilizate inclusiv in aparatele foto reflex), sau difuza (reflexia se face in toate directiile, ceea ce permite
vederea lor si inregistrarea in fotografii). Refractia poate fi, de asemenea dirijata (sticla, lentile) sau difuza (de exemplu geamul mat).
Absorbtia poate fi uniforma pentru toate lungimile de unda ale radiatiei luminoase (corp gri sau negru) sau selectiva (corpuri colorate).

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License